Cum să aduci Pacea într-o lume agitată – I-Dentitatea Sinelui prin Ho'oponopono®

Cum să aduci Pacea într-o lume agitată

Hooponopono iti aduce pace

De Melinda Young

Foarte rar întâlnești pe cineva care emite calm și liniște – o adevărată întruchipare a unei după-amiezi însorite de sâmbătă. Îți vine să urmezi acea persoană oriunde, în speranța că un pic din pacea ei interioara ți se va transmite. Morrnah Simeona este o astfel de persoană. Și insistă asupra faptului că toată lumea poate fi așa.

Simeona, în vârstă de 73 de ani este o kahuna lapa’au, o vindecătoare. De la vârsta de doi ani, ea a ajutat mii de oameni cu probleme, de la astm până la “fenomene inexplicabile” care le făceau mobila să se miște prin casă. În ultimii ani, ea a predat procesul pe care îl folosește, o versiune revizuită a ho’oponopono-ului hawaian antic, care înseamnă “a corecta o eroare”, “a restabili echilibrul”.

Ea a crescut în Waikiki, vechiul Waikiki cu plantații de taro și drumuri de pământ. Era de asemenea un loc unde tradițiile vechi hawaiiene erau păstrate. Mama ei a fost o vindecătoare (dar nu o kahuna), iar Morrnah și-a demonstrat darul pentru vindecare la vârsta de doi ani, când a vindecat piciorul rupt al tatălui ei, care nu se vindeca.

O lecție uimitoare despre puterea lumii spirituale a modelat filosofia de viață a Morrnei încă de mică. “Când eram copil”, își amintește ea, “puteam vedea spiritele care zburau prin aer. Oamenii se temeau de ele. L-am întrebat pe tatăl meu despre ele și el a spus: “Dacă vezi aceste lumini, întotdeauna spune-le să se întoarcă de unde au venit”.”Într-o zi am văzut unul dintre aceste spirite și i-am spus: “Oriunde te duci, nu ai îmbrăcăminte și nu ai mâncare, du-te înapoi la stăpânul tău. “În dimineața următoare, vecinul meu a murit. Am fost supărată pentru că am aflat că era un vrăjitor și trimitea spiritele pentru a ucide copiii din împrejurimi, pentru ca el să le captureze sufletele. Eu am trimis fără să știu înapoi la el spiritul pe care el îl trimisese să ucidă, și pentru că acesta nu și-a putut îndeplini misiunea acolo unde fusese trimis, și-a făcut-o asupra vecinului și l-a omorât.””Atunci am jurat că nu voi mai trimite niciodată nimic de unde a venit, ci în loc de asta îl voi transforma în lumină și îl voi trimite înapoi la Creator”.

Pe măsură ce Morrnah creștea, și-a dat seama cu surprindere că alții nu puteau să vadă această altă lume din jurul lor. Ea nu a mai vorbit despre asta. A început să studieze plantele vindecătoare și a devenit expertă în masajul lomilomi. A predat copiilor cu probleme mentale. Ani de zile si-a păstrat identitatea de kahuna secretă. Apoi, Hawaii și-a redescoperit trecutul și a venit timpul pentru Morrnah să “iasă în public” din nou.

Ea a fondat în anul 1980 Foundation of I, Inc. pentru a preda procesului ho’oponopono revizuit. Ea spune că procesul este unul de rugăciune, căință, iertare și transformare, iar obiectivul său este “să-ți găsești propria identitate, propria legătură cu Sursa Divină”. Procesul nu necesită nici un intermediar, profesor sau guru. De asemenea, nu are nevoie de credință, deci este eficient chiar și pentru sceptici.

Ho’oponopono implică ștergerea amintirilor negative din subconștient și eliminarea blocajelor care cauzează disconfort și boală, spune ea. Ea explică că tot ceea ce există are trei părți: subconștientul, conștientul și supraconștientul. Subconștientul este format din amintiri și emoții, conștientul este partea rațională și supraconștientul este gardianul care este conexiunea cu Creatorul.

Morrnah continuă spunând că subconștientul, sau unihipili, este ca o bază de date a unui calculator, care își amintește totul, de la notele de la primul extemporal, până la ceea ce ai gândit ieri când o mașină ți-a tăiat calea pe autostradă. De asemenea, își amintește toate viețile trecute. Curățarea părților negative ale acelor amintiri, explică ea, te poate elibera de tiparele neproductive și îți poate aduce echilibru și o stare de flux în viața ta.

Tot ce există are această bază de date, afirmă ea, nu doar oamenii. Autovehiculele, hrana, chiar și mașinile de tuns gazonul își amintesc de toți cei care le-au atins vreodată, tot ce s-a spus despre ele și tot ce s-a întâmplat vreodată cu materialele din care sunt făcute.

Unul dintre cele mai dramatice cazuri de curățare a lui Morrnah cu ho’oponopono a implicat o familie, McCully.

În anii 1970, compania Parker Pen a produs o ediție limitată de pixuri din aur și argint provenit dintr-un galion spaniol scufundat. Aceste metale fuseseră jefuite de la indienii din America Centrală. Tatăl familiei a cumpărat mai multe pixuri, punându-l pe unul în camera băiatului lui.

Imediat (deși în momentul acela nimeni nu a observat conexiunea), soția și fiul au început să aibă probleme neașteptate. Soția a fost lovită de dureri de spate cronice, iar fiul s-a îmbolnăvit și început să aibă atacuri de anxietate în fiecare dimineață. Familia nu a suspectat nimic și a căzut într-o acceptare resemnată a nenorocirii lor. Soția făcea vizite săptămânale la chiropractor, iar fiul s-a obișnuit să se simtă rău în fiecare zi.

Apoi tatăl a participat la un curs ho’oponopono și a dus unul dintre pixuri cu el. Când Morrnah l-a atins, a putut vedea și auzi galionul care se scufunda și oamenii țipând. Ea a văzut că soția și fiul bărbatului erau sclavi indieni la bordul navei și amândoi au murit când acesta s-a scufundat. Ea ia spus soțului ce-a văzut și i-a spus să se uite la spatele soției când va ajunge acasă, pentru că ar putea vedea semnele făcute de biciul căpitanului corabiei spaniole cu trei sute de ani mai devreme. Ea a mai spus că atunci când un stilou a fost curățat, și celelalte au fost curățate.

Acasă, omul a văzut semnele pe spatele soției sale. Dar el nu i-a spus nimic fiului său, care era deja un tânăr. Când fiul a venit a doua zi dimineața la micul dejun, el a remarcat cu uimire că pentru prima dată în ani nu se simțea rău. Bolile misterioase ale soției și ale fiului au dispărut complet.

Morrnah este un speaker popular, cu o listă impresionantă de prelegeri – Spitalul Johns Hopkins, Organizația Națiunilor Unite, Conferința internațională de pace de la Copenhaga, pentru a numi câteva. Ea călătorește în toată lumea, în timp ce un grup de instructori selecționați de către ea predau procesul ho’oponopono în Honolulu în cadrul Foundation of I. Ea spune că este o modalitate simplă și eficientă de a elimina problemele și a aduce un ritm liniștit în viață. Răspunsurile la toate dilemele noastre sunt în interiorul fiecăruia dintre noi, spune ea – tot ce trebuie să facem este să învățăm cum să ascultăm.

Republicat cu permisiunea Manoa News, Octombrie 1986

Îți place? Spune-le și prietenilor tăi!