Articole – I-Dentitatea Sinelui prin Ho'oponopono®

Cum să aduci Pacea într-o lume agitată

Hooponopono iti aduce pace

De Melinda Young

Foarte rar întâlnești pe cineva care emite calm și liniște – o adevărată întruchipare a unei după-amiezi însorite de sâmbătă. Îți vine să urmezi acea persoană oriunde, în speranța că un pic din pacea ei interioara ți se va transmite. Morrnah Simeona este o astfel de persoană. Și insistă asupra faptului că toată lumea poate fi așa.

Simeona, în vârstă de 73 de ani este o kahuna lapa’au, o vindecătoare. De la vârsta de doi ani, ea a ajutat mii de oameni cu probleme, de la astm până la “fenomene inexplicabile” care le făceau mobila să se miște prin casă. În ultimii ani, ea a predat procesul pe care îl folosește, o versiune revizuită a ho’oponopono-ului hawaian antic, care înseamnă “a corecta o eroare”, “a restabili echilibrul”.

Ea a crescut în Waikiki, vechiul Waikiki cu plantații de taro și drumuri de pământ. Era de asemenea un loc unde tradițiile vechi hawaiiene erau păstrate. Mama ei a fost o vindecătoare (dar nu o kahuna), iar Morrnah și-a demonstrat darul pentru vindecare la vârsta de doi ani, când a vindecat piciorul rupt al tatălui ei, care nu se vindeca.

O lecție uimitoare despre puterea lumii spirituale a modelat filosofia de viață a Morrnei încă de mică. “Când eram copil”, își amintește ea, “puteam vedea spiritele care zburau prin aer. Oamenii se temeau de ele. L-am întrebat pe tatăl meu despre ele și el a spus: “Dacă vezi aceste lumini, întotdeauna spune-le să se întoarcă de unde au venit”.”Într-o zi am văzut unul dintre aceste spirite și i-am spus: “Oriunde te duci, nu ai îmbrăcăminte și nu ai mâncare, du-te înapoi la stăpânul tău. “În dimineața următoare, vecinul meu a murit. Am fost supărată pentru că am aflat că era un vrăjitor și trimitea spiritele pentru a ucide copiii din împrejurimi, pentru ca el să le captureze sufletele. Eu am trimis fără să știu înapoi la el spiritul pe care el îl trimisese să ucidă, și pentru că acesta nu și-a putut îndeplini misiunea acolo unde fusese trimis, și-a făcut-o asupra vecinului și l-a omorât.””Atunci am jurat că nu voi mai trimite niciodată nimic de unde a venit, ci în loc de asta îl voi transforma în lumină și îl voi trimite înapoi la Creator”.

Pe măsură ce Morrnah creștea, și-a dat seama cu surprindere că alții nu puteau să vadă această altă lume din jurul lor. Ea nu a mai vorbit despre asta. A început să studieze plantele vindecătoare și a devenit expertă în masajul lomilomi. A predat copiilor cu probleme mentale. Ani de zile si-a păstrat identitatea de kahuna secretă. Apoi, Hawaii și-a redescoperit trecutul și a venit timpul pentru Morrnah să “iasă în public” din nou.

Ea a fondat în anul 1980 Foundation of I, Inc. pentru a preda procesului ho’oponopono revizuit. Ea spune că procesul este unul de rugăciune, căință, iertare și transformare, iar obiectivul său este “să-ți găsești propria identitate, propria legătură cu Sursa Divină”. Procesul nu necesită nici un intermediar, profesor sau guru. De asemenea, nu are nevoie de credință, deci este eficient chiar și pentru sceptici.

Ho’oponopono implică ștergerea amintirilor negative din subconștient și eliminarea blocajelor care cauzează disconfort și boală, spune ea. Ea explică că tot ceea ce există are trei părți: subconștientul, conștientul și supraconștientul. Subconștientul este format din amintiri și emoții, conștientul este partea rațională și supraconștientul este gardianul care este conexiunea cu Creatorul.

Morrnah continuă spunând că subconștientul, sau unihipili, este ca o bază de date a unui calculator, care își amintește totul, de la notele de la primul extemporal, până la ceea ce ai gândit ieri când o mașină ți-a tăiat calea pe autostradă. De asemenea, își amintește toate viețile trecute. Curățarea părților negative ale acelor amintiri, explică ea, te poate elibera de tiparele neproductive și îți poate aduce echilibru și o stare de flux în viața ta.

Tot ce există are această bază de date, afirmă ea, nu doar oamenii. Autovehiculele, hrana, chiar și mașinile de tuns gazonul își amintesc de toți cei care le-au atins vreodată, tot ce s-a spus despre ele și tot ce s-a întâmplat vreodată cu materialele din care sunt făcute.

Unul dintre cele mai dramatice cazuri de curățare a lui Morrnah cu ho’oponopono a implicat o familie, McCully.

În anii 1970, compania Parker Pen a produs o ediție limitată de pixuri din aur și argint provenit dintr-un galion spaniol scufundat. Aceste metale fuseseră jefuite de la indienii din America Centrală. Tatăl familiei a cumpărat mai multe pixuri, punându-l pe unul în camera băiatului lui.

Imediat (deși în momentul acela nimeni nu a observat conexiunea), soția și fiul au început să aibă probleme neașteptate. Soția a fost lovită de dureri de spate cronice, iar fiul s-a îmbolnăvit și început să aibă atacuri de anxietate în fiecare dimineață. Familia nu a suspectat nimic și a căzut într-o acceptare resemnată a nenorocirii lor. Soția făcea vizite săptămânale la chiropractor, iar fiul s-a obișnuit să se simtă rău în fiecare zi.

Apoi tatăl a participat la un curs ho’oponopono și a dus unul dintre pixuri cu el. Când Morrnah l-a atins, a putut vedea și auzi galionul care se scufunda și oamenii țipând. Ea a văzut că soția și fiul bărbatului erau sclavi indieni la bordul navei și amândoi au murit când acesta s-a scufundat. Ea ia spus soțului ce-a văzut și i-a spus să se uite la spatele soției când va ajunge acasă, pentru că ar putea vedea semnele făcute de biciul căpitanului corabiei spaniole cu trei sute de ani mai devreme. Ea a mai spus că atunci când un stilou a fost curățat, și celelalte au fost curățate.

Acasă, omul a văzut semnele pe spatele soției sale. Dar el nu i-a spus nimic fiului său, care era deja un tânăr. Când fiul a venit a doua zi dimineața la micul dejun, el a remarcat cu uimire că pentru prima dată în ani nu se simțea rău. Bolile misterioase ale soției și ale fiului au dispărut complet.

Morrnah este un speaker popular, cu o listă impresionantă de prelegeri – Spitalul Johns Hopkins, Organizația Națiunilor Unite, Conferința internațională de pace de la Copenhaga, pentru a numi câteva. Ea călătorește în toată lumea, în timp ce un grup de instructori selecționați de către ea predau procesul ho’oponopono în Honolulu în cadrul Foundation of I. Ea spune că este o modalitate simplă și eficientă de a elimina problemele și a aduce un ritm liniștit în viață. Răspunsurile la toate dilemele noastre sunt în interiorul fiecăruia dintre noi, spune ea – tot ce trebuie să facem este să învățăm cum să ascultăm.

Republicat cu permisiunea Manoa News, Octombrie 1986

A fi 100% responsabil pentru problemele clienților mei

Hooponopono - 100% responsabilitate pentru problemele clientilor

De Ihaleakala Hew Len, Ph.D. și Charles Brown, LMT

În abordările tradiționale de rezolvare a problemelor și de vindecare, terapeutul pleacă de la convingerea că sursa problemei este la client, nu în el. El crede că responsabilitatea lui este de a ajuta clientul să își rezolve problemele sale. Ar putea aceste convingeri să aibă ca rezultat un proces de epuizare a profesioniștilor din zona de vindecare?

Pentru a rezolva eficient problemele, terapeutul trebuie să fie dispus să fie 100% responsabil pentru crearea situației problematice. Adică, trebuie să fie dispus să vadă că sursa problemei sunt gândurile greșite din el, nu cele din interiorul clientului. Terapeuții nu par să observe că de fiecare dată când există o problemă, ei sunt întotdeauna prezenți!

A fi 100% responsabil pentru apariția problemei, îi permite terapeutului să fie 100% responsabil pentru rezolvarea problemei. Folosind abordarea Ho'oponopono actualizată, un proces de căință, iertare și transformare dezvoltat de Kahuna Lapa'au Morrnah Nalamaku Simeona, un terapeut este capabil să transforme gândurile greșite din el însuși și din interiorul clientului în gânduri perfecte de Iubire.

Ochii îi erau plini cu lacrimi. Șanțuri adânci îi brăzdau colțurile gurii. “Sunt îngrijorată pentru fiul meu”, suspină încetișor Cynthia. ”A revenit din nou la droguri”. Când îmi spune povestea ei dureroasă, încep să curăț gândurile greșite din mine care se manifestă ca problema ei.

Citește mai departe ...

I-Dentitatea Sinelui prin Ho’oponopono

Hooponopono Wild Irish Rose

De Mary Koehler

Recent am primit o scrisoare minunată de la o prietenă care m-a felicitat cu ocazia aniversării a 24 de ani de căsătorie și mi-a împărtășit și din experiența ei cu procesul I-Dentitatea Sinelui prin Ho’oponopono, arta hawaiiană străveche de rezolvare a problemelor. Ea mi-a scris despre cum ne schimbăm fizic, mental, emoțional și spiritual în decursul anilor, din ziua în care depunem jurămintele. Tinerii căsătoriți oare știu ce urmează? Eu una nu am știut. Apoi mi-a scris despre cât de practic a fost procesul pentru ea și cât de recunoscătoare este pentru asta.

Am fost uimită de descrierea ei a procesului Hooponopono, ca fiind un proces practic. Hawaiienii cred că scopul nostru aici este să ne detașăm (let go) și să permitem Iubirii să ne rezolve problemele. Avem ocazia, în fiecare situație, să ne asumăm responsabilitatea pentru problemele noastre și să ”ne dăm la o parte”. Imaginați-vă cum ar fi să trăim fiecare zi cu deschiderea de a vedea fiecare problemă ca o oportunitate, de a ne detașa, de a permite schimbării să se întâmple și de a vedea unde ne conduce inspirația.

Citește mai departe ...

Ho’oponopono – cum să scapi de stresul în exces

De Virginia A Braxton

Dacă ești neliniștit când primești sfatul unui medic care respiră greu și tușeste în timp ce fumează o țigară, dacă te uiți cu neîncredere la un psihiatru cu unghiile roase, sau dacă ești reticent în a da banii tăi de investiții unui broker care tocmai a dat faliment, ai fi în schimb foarte confortabil cu Stanley Haleakala Hew Len, care are un doctorat în psihologie educațională.

În primul rând, el este "Stan".

În al doilea rând, el are diplome și experiență atât în SUA de pe continent cât și în Hawai’i. În al treilea rând, pacea și ușurința pe care le degajă frumosul hawaiian de 40 și ceva de ani sunt cea mai puternică reclamă pentru conceptul de Ho'oponopono, sau metoda hawaiiană de rezolvare a problemelor.

Acum opt luni, Stan a participat la un curs ținut de Morrnah Simeona, o kahuna din Hawaii. El a făcut cursul de trei ori înainte de a simți intuitiv că este foarte bun pentru el. Până atunci, în ciuda pregătirii sale în domeniul psihologiei, el "avea stres căruia nu știa cum să-i facă față".

"Cursul de Ho’oponopono te ajută la eliminarea blocajelor negative și a gândurilor parazite ... pentru a-ți da seama care este scopul tău în viață", spune Stan.

Citește mai departe ...

O Kahuna în bucătărie

Hooponopono kahuna in the kitchen

De Mary Cook, Editor la Advertiser Food

În aceste vremuri în care aflăm de loturi de alimente contaminate sau produse rechemate în fabrică din cauza defecțiunilor, îi spunem bun venit lui Kahuna Morrnah Nalamaku Simeona. O kahuna, fitoterapeută, preot și profesor, Simeona crede că a venit timpul să împărtășim lumii ho'oponopono, o tehnică hawaiiană de rezolvare a problemelor, cândva foarte folosită.

Simeona vorbește de vibrațiile create de om cum ar fi frica, furia, violența, vina și resentimentele "care merg direct în mâncare" sau care pot provoca erori și accidente în bucătărie.

Citește mai departe ...

100% Responsabilitate și o înghețată imensă

"Fie ne sinucidem fie creștem. Nu există cale de mijloc."

Haleakala Hew Len, Ph.D.

Cine este acest om și de ce poartă această șapcă de baseball?

Cat Saunders despre Haleakala Hew Len

Cum i-ai putea mulțumi cuiva care te-a ajutat să te eliberezi? Cum i-ai putea mulțumi unui om al cărui spirit blând și ale cărui vorbe delicate ți-au schimbat complet cursul vieții? Haleakala Hew Len este pentru mine un astfel de om. Este asemenea unui suflet-frate care apare pe neașteptate exact atunci când ai nevoie. Haleakala a intrat în viața mea în martie 1985 în timpul unei perioade cu schimbări majore pentru mine. L-am întâlnit în timpul unui curs numit “Identitatea Sinelui prin Ho'oponopono”, pe care el il susținea alături de Morrnah Nalamaku Simeona – o kahuna (“păstratoare a secretului”) nativă hawaiiană.

Citește mai departe ...

Dincolo de metodele tradiționale: Ho’oponopono

Un interviu cu …

Morrnah Simeona și Dr. Stan Hew Len*

de Deborah King -- colaborator frecvent la the New Times

"Putem ruga Divinitatea care cunoaște structura noastră personală să vindece toate gândurile și amintirile care ne blochează în acest moment," spune cu blândețe Morrnah Simeona. "Este o chestiune de a trece dincolo de metodele tradiționale prin care accesăm informații despre noi înșine."

Citește mai departe ...

Libertate: înăuntru, în întreaga lume și dincolo de ea

I-Dentitatea Sinelui prin Ho‘oponopono®

​Articol și interviuri presentate de:

Pua nani Peton & Gary Peton

Pua nani Peton și Gary Peton s-au întâlnit cu Morrnah Nalamaku Simeona și Dr. Stanley Haleakala Hew Len, Ph.D. (cunoscut acum ca ‘Ihaleakala Hew Len, Ph.D.) în ianuarie 1988 la sediul Fundației "EU"-lui, Libertatea Cosmosului (The Foundation of I, Inc. Freedom of the Cosmos) din Honolulu, Hawai‘i și au învățat despre I-Dentitatea Sinelui prin Ho‘oponopono®.

Citește mai departe ...

Cine deține controlul?

(Varianta prescurtată)

De Dr. Ihaleakala Hew Len

Problemele pot fi rezolvate fără să ai habar ce anume se întâmplă! Să realizez şi să înţeleg acest lucru este o adevărată uşurare şi bucurie pentru mine. Rezolvarea problemelor, ca parte componentă a scopului existenţei, constituie esenţa metodei I-Dentităţii de Sine prin Ho’oponopono. Pentru a ne rezolva problemele, trebuie să ne punem două întrebări: Cine sunt eu? Cine deţine controlul? Înţelegerea adevăratei naturi a Universului începe cu îndemnul lui Socrate: “Cunoaşte-te pe tine însuţi.”

Citește mai departe ...