Libertate: înăuntru, în întreaga lume și dincolo de ea – I-Dentitatea Sinelui prin Ho'oponopono®

Libertate: înăuntru, în întreaga lume și dincolo de ea

I-Dentitatea Sinelui prin Ho‘oponopono®

​Articol și interviuri presentate de:

Pua nani Peton & Gary Peton

Pua nani Peton și Gary Peton s-au întâlnit cu Morrnah Nalamaku Simeona și Dr. Stanley Haleakala Hew Len, Ph.D. (cunoscut acum ca ‘Ihaleakala Hew Len, Ph.D.) în ianuarie 1988 la sediul Fundației "EU"-lui, Libertatea Cosmosului (The Foundation of I, Inc. Freedom of the Cosmos) din Honolulu, Hawai‘i și au învățat despre I-Dentitatea Sinelui prin Ho‘oponopono®.

More...

După ce s-au întors acasă în statul Washington, Pua nani și Gary au participat la primul lor seminar I-Dentitatea Sinelui prin Ho‘oponopono® Basic, care a avut loc în statul Washington la începutul anului 1988, și au folosit procesul în mod continuu începând de atunci. După obținerea unor rezultate profunde, s-au oferit voluntari și au fost aprobați ca membri în staff, apoi instructori pentru The Foundation of I, Inc. Freedom of the Cosmos din 1988 până în 2000, și apoi coordonatori pentru statul Washington din1991 până în 2000. Ei s-au mutat în Honolulu, Hawai‘i în ianuarie 2001.

​Următoarele interviuri telefonice au avut loc și au fost înregistrate în ianuarie 1990 de către  Roma (acum Pua nani) Peton și Gary Peton de la locuința lor din statul Washington.

Ei au editat și actualizat acest interviu și l-au oferit Fundației (The Foundation of I, Inc. Freedom of the Cosmos) și lui IZI LLC ca semn de recunoștintă față de Divinitate și față de Morrnah Nalamaku Simeona pentru I-Dentitatea Sinelui prin Ho‘oponopono® și darul de LIBERTATE pe care ni l-a oferit tuturor.

Aceste informații despre I-Dentitatea Sinelui prin Ho‘oponopono® au fost adunate în 1990 din interviuri telefonice cu Morrnah Nalamaku Simeona și ‘Ihaleakala Hew Len, Ph.D., interviuri care au avut loc la sediu central al The Foundation of I, Inc. Freedom of the Cosmos din Honolulu, Hawai‘i.

Morrnah și ‘Ihaleakala abia terminaseră un tur de două luni în Europa (19 septembrie - 12 noiembrie 1989), în care au călătorit prin Danemarca, Suedia, U.R.S.S., Polonia, Germania, Belgia, Olanda și Marea Britanie. În această perioadă aveau loc Germania de Est, Polonia, Cehoslovacia și Ungaria demonstrații pentru libertate politică, economică și socială.

LIBERTATEA a fost tema acestui interviu. Pe tot globul se întâmplau multe lucruri la acel moment când oamenii își căutau libertatea personală, așa cum se vede din știrile de mai jos ...

4

Din TIME magazine, 20 noiembrie 1989: “ … Zidul cumplit și itimidant, pentru aproape trei decenii un simbol pentru opresiunea fără margini, a devenit peste noapte cu totul altceva: un simbol al eșecului regimurilor politice de a înăbuși dorința umană de libertate.”

Din The Boston Globe (boston.com) 10 noiembrie 2009: “Cu douăzeci de ani în urmă, în noaptea de 9 noiembrie 1989, după săptămâni de proteste pro-democrație, autoritățile Est Germane au deschis brusc frontiera către Germania de Vest. După 28 de ani de prizonierat în propria lor țară, Est Germanii s-au năpustit euforici prin punctele de frontieră, pe lângă grănicerii uluiți, mulți dintre ei căzând în lacrimi în brațele Vest Germanilor care îi așteptau pe partea cealaltă a frontierei.”

Și astăzi, decenii mai târziu, căutarea libertății continuă pretutindeni, începând în primul rând din interiorul individului. Căutarea “libertății interioare” se aplică pentru orice și oricine, pretutindeni, fie că este vorba de lucruri însuflețite sau neînsuflețite, oameni, minerale, terenuri, plante, animale, ape, țări - tuturor.

Interviul și articolul care urmează este profund aplicabil și astăzi ca și întotdeauna. 
I-Dentitatea Sinelui prin Ho‘oponopono® (SITH®) a fost predată în seminarii pe tot globul începând cu 1980, permițându-le oamenilor să fie eliberați de amintirile și gândurile - din interiorul lor - care se repetă ca probleme în viața lor folosind procesul SITH® de căință, iertare și transformare. Atunci când amintirile care se repetă sunt eliberate, curățate și transformate de către Divinitate - din interiorul individului - individul este eliberat. Atunci când aceasta se întâmplă, afectează pozitiv totul și pe toți, pretutindeni, în întreaga lume și dincolo de ea, în întreg Universul.

 

IZI LLC continuă să organizeze seminariile I-Dentitatea Sinelui prin Ho‘oponopono® în lumea întreagă.

Site-ul IZI LLC : http://www.self-i-dentity-through-hooponopono.com/index.htm

Partea I​

​“Libertate …Pacea minții …
Acestea au fos aspirații ale umanității începând din timpuri imemoriale, și cu toate acestea omul încă nu este capabil să atingă aceste scopuri. Întreaga sa istorie este o cronică a războaielor și conflictelor. Astăzi, el cheltuie miliarde de dolari pentru a atinge pacea ... dar adevărata pace continuă să îi scape printre degete.

​Omul este în conflict cu el însuși. El a creat o separare în interiorul său și, din această cauză este separat de tot ce este în jurul lui. Este o ființă "pierdută în sălbăticie", neștiind de unde vine, unde se aflăși încotro se îndreaptă. În esență, problema fundamentală a omului este că nu știe cine este. Pentru că îi lipsește I-Dentitatea, el nu este capabil să fie liber cu adevărat și să experimenteze pacea interioară și pacea în exteriorul lui." Stanley Hew Len, Ph.D., din prefața cărții, SELF IDENTITY through HO‘OPONOPONO®

LIBERTATEA  a fost mesajul care s-a auzit în lume în anii '80. În acea perioadă de schimbări globale, Morrnah Nalamaku Simeona, o Kahuna Lapa‘au (Kahuna vindecătoare) nativă hawaiiană, creatoare și Master Teacher a I-Dentității Sinelui prin Ho‘oponopono® (SITH®), și fondatoare și Președinte a The Foundation of I, Inc. Freedom of the Cosmos, a predat seminarii SITH® în toată lumea. Partenerul său, ‘Ihaleakala Hew Len, Ph.D., Administrator al The Foundation of I, Inc. Freedom of the Cosmos a predat seminariile SITH® classes împreună cu ea. Dr. Hew Len, având o experiență îndelungată în lucrul cu persoane cu handicap, criminali cu boli mintale și familiile acestora, a aplicat procesul I-Dentitatea Sinelui prin Ho‘oponopono® (SITH®)  în munca sa de psiholog și educator. Ei au ținut seminarii în Statele Unite, inclusiv în spitale și universități. Procesul a fost folosit cu succes de oameni de diferite vârste, culturi, rase și credințe în toată lumea. Morrnah a susținut seminarii SITH® la Organizația Națiunilor Unite de trei ori. Hongwanji Mission of Honolulu și Administrația Statului Hawai‘i au onorat munca și experiența lui Morrnah  în domeniile limbii și culturii hawaiiene oferindu-i titlul de "Comoară vie a Hawai'i-ului" în 1983.

Procesul I-Dentitatea Sinelui prin Ho‘oponopono®  pe care ei îl împărtășesc și îl predau își are rădăcinile în străvechea metodă hawaiiană de rezolvare a problemelor. Cuvântul Ho‘oponopono înseamnă “a îndrepta; a rectifica, a corecta”. Morrnah, în ani îndelungați de  dăruire, curățare și rugăciune pentru ghidarea divină, a primit în meditație de la “I”, Divinitatea, inspirații și ghidare pas cu pas, pentru fiecare propoziție, fiecare cuvânt al procesului I-Dentitatea Sinelui prin Ho‘oponopono®, actualizând astfel ritualul străvechi de curățare spirituală pentru a-l aduce în sincronizare cu limbajul actual, cu nivelul de evoluție al omului actual și cu nevoile sale, precum și cu civilizația actuală multiculturală. Procesul I-Dentitatea Sinelui prin Ho‘oponopono® este "un proces hawaiian de rezolvare a problemelor actualizat, pentru eliberarea amintirilor care sunt experimentate ca probleme”, oferind “o abordare pas cu pas pentru atingerea Păcii, Echilibrului și a unui nou sens al vieții prin înțelegerea I-Dentității Sinelui persoanei.” La modul esențial SITH® este despre Libertate, deaorece îi permite individului să fie eliberat de amintirile sale, istoria sa, de la începutul creației.

Interviu:

Morrnah Nalamaku Simeona: Care este titlul articolului pe care îl scrii?

Reporter:LIBERTATE: În interior, în lume și dincolo de ea.

Morrnah: Libertatea interioară a fiecăruia, asta face acest articol să fie diferit. În primul rând, la nivel interior nu sunt două persoane care au aceeași "amprentă". Ceea ce este diferit la cursul meu este că se adresează individului, nu exteriorului. Și individul curăță lucrurile, exteriorul, în interiorul minții sale. Acest proces nu se adresează numai ființelor umane. Poate ca el a fost un câine. Poate că eu am fost o plantă. Procesul se aplică la orice, minerale, ape, plante.

Nota reporterului: Următoarele comentarii au făcute de către Morrnah pe 11 aprilie 1989, în fața Hawaiian House Committee on Intergovernmental Relations and International Affairs, “Străvechii hawaiieni trăiau și respirau deviza noastră națională: CREDEM ÎN DUMNEZEU (IN GOD WE TRUST). Ei considerau sacră fiecare manifestare a creației lui Dumnezeu. În existența lor, factorul central era o înțelegere adevărată a faptului că erau ființe spirituale, mentale și fizice, și a relației lor cu Dumnezeu și cu toată creația lui Dumnezeu. Ei știau că fiecare manifestare are i-dentitatea sa și ritmul său unic, la fel ca ei înșiși. Cunoscându-și propria i-dentitate, ei erau capabili să comunice cu cerul, oceanul, plantele, animalele și pământul, chiar și cu atomii și moleculele”​

Întrebare pentru Morrnah și ‘Ihaleakala: Amândoi ați călătorit prin Europa câțiva ani pentru a preda I-Dentitatea Sinelui prin Ho‘oponopono®. A fost un interes crescut pentru mesajul de libertate, pace, armonie și echilibru pe care îl predați voi în 1989 comparativ cu anii anteriori?

‘Ihaleakala Hew Len, Ph.D. (Ihhl): Experiența mea a fost că oamenii din Europa au fost întotdeauna mai deschiși către ceea ce noi predăm, și dacă e să fac o comparație, mult mai deschiși decât aici în America. Reacțiile sunt diferite de la țară la țară. Germanii, de exemplu, tind să spună: “Doar spuneți-ne cum funcționează și o vom face.” Italienii au o abordare diferită. Ei nu numai că vor să știe cum funcționează, dar vor să știe și baza religioasă. Si apoi în țări ca Danemarca, Olanda și Suedia, oamenii sunt mai interesați în partea ezoterică: ce se întâmplă dincolo de practică. Deci reacțiile variază. Dar sunt foarte deschiși. De fapt, de data asta, Morrnah a avut o invitație în Olanda, unde 165 de oameni au participat la seminar. Nu încăpeau mai mulți în sală. Chiar au mai rămas 30-40 de persoane care nu au încăput în sală, așa că a trebuit să mai programeze încă un seminar pentru aceștia săptămâna următoare. Reacțiile au fost întotdeauna bune în Europa. De exemplu, în Polonia, am avut peste 700 de persoane. A doua zi au fost chiar mai mulți; iar sălile de seminar, și în special zona în care stăteam noi, erau pline de flori. În percepția mea, Morrnah este ca o celebritate în Europa. În America, e o poveste diferită.

 

Î: America nu are aceeași înțelegere sau pătrundere?

Ihhl: Nu sunt sigur. Asta e doar părerea mea, și, repet, e doar o părere. Sunt mult mai interesat de ceea ce Creatorul Divin spune. O parte a muncii noastre, și mă refer la mine și la procesul de curățare pe care îl fac pentru mine, este să curăț din mine însumi ceea ce este reflectat din exterior spre mine, ceea ce este o imagine a mea însăși ca american. Și această reflectare este că suntem, sau că eu sunt, foarte intelectuali. Deci, Ho‘oponopono poate fi o prezentare foarte deranjantă pentru persoane foarte intelectuale, pentru că o mare parte din el se bazează pe ceva ce nu poți atinge sau vedea mișca de colo colo. Dar e ceva logic și rațional.​

Î: Aceasta a fost prima voastră călătorie în Polonia. Cum au fost organizate lucrurile de ați mers acolo tocmai în 1989?

Ihhl: Acum doi ani, când am ținut un seminar în Copenhaga, una dintre persoanele de la seminar era o imigrantă din Polonia. Numele ei este Anna. A avut un impact atât de mare în viața ei, că atunci când a mers să viziteze un prieten în Polonia, i-a vorbit despre Ho‘oponopono. Apoi lucrurile au luat amploare. Ea (Morrnah) a fost invitată la o întrunire unde au venit 400 de oameni. Sunt foarte interesați de lucrurile hawaiiene. Și Ho‘oponopono se potrivește cu ceea ce caută ei.

Î: Preocuparea lor în 1989 a fost să-și obțină libertatea exterioară – politică, economică și socială. A fost aceasta una dintre problemele pe care le-au discutat cu voi?

Ihhl: Nu am avut impresia că ne aflam într-un loc în care oamenii se simțeau ca și cum ar fi fost oprimați. Ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost că ei își căutau propria libertate interioară.

Morrnah: Simtne apropiem de anul păcii în ograda omului. De fapt, văd întregul tablou, până la sfârșit. Unii oameni vor produce anumite lucruri, alte națiuni vor produce altceva, și fiecare va da la schimb ceea ce are pentru ceea ce ceilalți au. De exemplu, dacă japonezii ar fi să facă mașini, atunci noi vom face altceva. Și vom trăi împreună în armonie, în loc să fim în conflict și în intelectualism.

 

Î: Înainte să mergeți în Europa, ați primit ghidare sau instrucțiuni de la “I” (Divinitate) care v-au pregătit să faceți anumite lucruri?​

Ihhl: O, da! Noi numergem niciodată undeva dacă nu suntem ghidați să o facem. De exemplu, unul dintre lucrurile pe care “I”-ul a vrut să le facem a fost ca Morrnah să meargă în Rusia și Polonia. La început am avut dificultăți, apoi a apărut o altă variantă. Motivul principal pentru a merge în Rusia a fost ca Morrnah să aibă ocazia să se întâlnească cu Sfânta Fecioară din Vladimir și să curețe. (Nota reporterului: Sfânta Fecioară din Vladimir este ‘Unihipili a Rusiei. ‘Unihipili este numele hawaiian pentru “mintea subconștientă; copilul interior; computer; bază de date”.) Deci, unul dintre lucrurile pe care le-am făcut când am fost la Moscova a fost să îndeplinim acest scop primordial vizitând Kremlinul. În Kremlin, sunt biserici sau sinagogi sau capele - nu știu exact cum se cheamă - sfinte.  Și în una dintre acestea era icoana Sfintei Fecioare din Vladimir. Morrnah a avut ocazia să curețe cu ea. Și acesta a fost scopul principal pentru care am fost acolo chiar dacă am stat 7 zile. Aceasta a fost misiunea pe care a primit-o de la Divinitate.

Iar în Polonia, înainte ca Morrnah să meargă acolo, “I”-ul i-a spus că trebuie să meargă să o vadă pe Sfânta Fecioară din Czestochowa, ‘Unihipili a Poloniei. De fapt Sfânta Fecioară din Czestochowa a venit să o viziteze pe Morrnah și i-a spus “Dacă vei veni să mă vezi și mă vei curăța, vei vedea niște schimbări.” Deci când Morrnah și cu mine am meditat, “I”-ul i-a spus lui Morrnah ce trebuie să facă. Este intereant, pentru că icoana Sfintei Fecioare din Czestochowa poate fi văzută, cred, doar 3 sau 4 ore pe zi, în anumite zile. Între acele ore este deschis pentru public și mii de oameni merg acolo. Un panou de protecție se ridică pentru ca să poți vedea icoana originală a Sfintei Fecioare din Czestochowa, și apoi panoul se închide. Morrnah a primit o invitație specială doar pentru ea ca să vadă icoana numai ea singură. Au fost făcute aranjamente ca atunci când Morrnah vine să se schimbe programul normal. Aceasta se face foarte rar, și este de obicei făcută doar pentru demnitari de nivel înalt. Nu știu când pe durata acelei vizite Morrnah a făcut curățarea.

Morrnah: “I”-ul a spus că trebuie să ne oprim la altarul Sfintei Fecioare Negre, Sfânta Fecioară din Czestochowa , ‘Unihipili a Poloniei. Ea este singura care a fost zgâriată cu o sabie pe ambii obraji. Lucrez la asta. Curând sângele va apărea și ea va fi bine. “I”-ul a spus că în cele din urmă cele două cicatrici de pe fața icoanei vor dispărea.

Î: Și asta va avea o relevanță majoră asupra țării?

​Ihhl: Absolut. După ce Morrnah a făcut curățarea, ea a meditat și “I”-ul a spus, “Într-o lună vei vedea schimbările.” Morrnah a făcut curățarea în cursul săptămânii cu 15, 16, 17 octombrie 1989.

Nota reporterului: 1.“Una dintre cele mai uimitoare schimbări care s-au întâmplat în acea lună a fost deschiderea granițelor Germaniei de Est în noaptea de 9 noiembrie 1989. Cetățeni din ambele părți ale orașului divizat Berlin s-au reunit la Zidul Berlinului și porțile punctului de control Charlie s-au deschis în lumina camerelor de filmat ale televiziunilor si ale aparatelor de fotografiat. Pe 12 noiembrie 1989 a fost înlăturat primul panou al zidului de beton de 4 metri, în lina reflectoarelor care luminau cuvântul “freiheit” (libertate).” Newsweek magazine, 25 decembrie 1989. 2. Notă: Zidul Berlinului a căzut complet pașnic, fără ca vreun foc de armă să fi  fost tras, fără violență sau vărsare de sânge. Pentru mulți, a fost ca un miracol. Căderea Zidului Berlinului a fost identificată mai târziu ca evenimentul care a marcat sfârșitul Războiului Rece.

 

Î: În Germania au fost comentarii că inclusiv Germanii erau uimiți de ceea ce se întâmplă în 1989 și nu erau foarte siguri de ce se întâmpla totul acum.

Ihhl: I fost cam neașteptat, da? În realitate, aceste schimbări fuseseră anunțate dinainte de către “I”. Germanilor și danezilor cu care lucrăm apropiat li s-a spus asta cu 3 ani în urmă. Pentru ei nu este surprinzător. Este surprinzător doar pentru restul oamenilor care nu știu ce facem noi și ce se întâmplă. O parte din ceea ce trebuia făcut era ca Morrnah să facă procesul de curățare pentru Sfânta Fecioară din Czestochowa.

Î: Curățarea  lui ‘Unihipili al Poloniei a fost conectată cu Germania?​

Ihhl: O, da, nu numai cu Germania, ci cu toți ‘Unihipili ai tuturor națiunilor, inclusiv Lady of Freedom, ‘Unihipili a Americii.

Î: În I-Dentitatea Sinelui prin Ho‘oponopono®, care este legătura dintre faptul că tu te concentrezi pe eliberarea "zidurilor" și blocajelor interne din calea libertății interioare și căderea barierelor exterioare?​

Ihhl: Nu am nici o idee. Tot ceea ce știu e că unul dintre lucrurile pe care le-am învățat cu mult timp în urmă e că habar nu am cum “I”-ul face ca acest proces să funcționeze. Cred că cel mai important lucru pentru mine este realizarea că asta se întâmplă la nivelul minții eterice. Este foarte dificil pentru oameni să înțeleagă că mintea eterică este extinsă în întreg Universul. Deci dacă to faci o curățare care curăță forme gând din mintea eterică, influențezi pozitiv întregul Univers. Deci atunci când Morrnah primește instrucțiuni în legătură cu ce are de făcut, acesta este modul în care “I”-ul folosește mintea eterică și modul specific în care “I”-ul cauzează apariția tuturor acestor schimbări. Cum face El asta, când face EL asta, ce este implicat, nu am idee. Nu pot da detalii.

Î: Morrnah, metoda Ho‘oponopono pe care tu ai creat-o și actualizat-o pare atât de simplă, și totuși este atât de profundă. Poți să ne spui ceva despre asta?

Morrnah: Sunt două metode de Ho‘oponopono. La vârsta de doi ani, am învățat cum să fac aceste lucruri în modul străvechi. Dar acel proces se făcea numai de la om la om ...Mai târziu i-am spus “I”-ului că nu îmi place metoda pentru că am lucrat cu ea și apăreau o grămadă de lucruri. Și nu mai voiam să folosesc acea metodă. Am spus "vreau să fac altceva, deci mă las de metoda asta.” Și El a spus, “dacă renunți (la acea metodă), Îți voi da metoda Mea, modul Meu (de a face lucrurile).” Și astfel “I”-ul mi-a dat metoda Lui. Mai târziu, “I”-ul a spus, “Pune-i numele (Fundației) Fundația I-ului, pentru că Eu sunt cel care the ghidează.” Și de aceea fac asta.

14

Î: Când faci Ho‘oponopono pentru a elibera amintiri și forme gând, cum poate curățarea formelor gând să ducă la libertate?

Ihhl: E foarte simplu. În spatele a orice facem, cauza este o formă gând. De exemplu, dacă te văd și nici nu te cunosc, dar este ceva în mine care încearcă să te evite, atunci sunt prins, sunt un prizonier a ceea ce mă face să te evit. Așa că fac Ho‘oponopono. Este important să știu că este la latitudinea Divinității să decidă cum va fi rezolvată problema. Să presupunem că El decide să șteargă orice este în mine care mă face să te evit. Și, trebuie să adaug, nu trebuie să știu care este cauza. Odată ce cauza dispare, este ștearsă, atunci când te voi vedea data viitoare, pur și simplu nu voi avea reacție la tine. Voi fi liber.

Î: Ce este I-Dentitatea Sinelui?

Ihhl: I-Dentitatea Sinelui înseamnă să știi cine ești, și a știi cine ești înseamnă să știi că ești compus din trei părți.

Morrnah: Cele trei părți ale omului sunt supraconștientul, partea care te ghidează, conexiunea cu Divinitatea. Apoi partea subconștientă, care este ca un copil, nu știe să discrimineze. Are nevoie să fie ghidată. Este ca un computer deoarece stochează toate amintirile în interiorul său. Și apoi mintea conștientă este partea intelectuală a omului. Cele trei părți trebuie să lucreze împreună. De multe ori este prea mult intelectualism. Oamenii se bazează atât de mult pe intelect, astfel că intelectul ajunge să domine subconștientul.

Ihhl: Pentru a putea să rogi Divinitatea să te elibereze de formele gând pentru ca să poți fi liber, trebuie să știi că ești compus din trei părți. Numai dacă te adresezi Divinității prin intermediul celor trei părți ale familiei interioare Divinitatea te va elibera. Pur și simplu nu știi cine ești dacă nu știi că ești compus din cele trei părți ale Sinelui. Și fără asta, Divinitatea nu va face ceva pentru tine. Cele trei părți ale Sinelui sunt cheia. Conectând cele trei părți ale Sinelui, creația se deschide și Divinitatea ne poate asculta rugămințile și ne poate oferi ghidare. Nu poți să faci asta numai cu intelectul. Nu poți să faci asta numai cu partea spirituală. Nu poți să o faci numai prin intermediul emoțiilor. Cele trei părți ale Sinelui tebuie să lucreze împreună. Atunci când sunt separate și ieșite din ritm, suntem separați de Sursă, ceea ce duce la haos, boală, disconfort și stres.

Î: Deci făcând procesul, lăsându-ne în mâinile Divinității și rugând-o să ne curețe amintirile, și conectându-ne cele trei părți ale Sinelui -

Morrnah: E clar. De exemplu, dacă eu te cunosc, și tu ai o problemă, sau eu am avut o neînțelegere cu tine, asta înseamnă că eu trebuie să îmi curăț "impuritățile" pentru a fi din nou în armonie cu tine. Sau poate că tu ai spânzurat pe cineva. Am întâlnit o persoană care avea dificultăți în a respira. Când am meditat, am descoperit că era din cauza că, în urmă cu mult timp, el spânzura oameni. Și, prin spânzurare, el le bloca respirația. Atunci când am curățat acel lucru, el a putut să respire din nou.

Ihhl: În ce privește I-Dentitatea Sinelui, Divinitatea spunea că motivul pentru care omul are probleme este pentru că nu știe cine este. Și știi de ce e atât de important să știi cine ești? Este pentru că ne dorim să fim una cu Divinitatea. Aceasta este cheia. Acesta este motivul existenței, de a fi una cu Divinitatea, și de a fi în pace. Ce se întâmplă dacă nu știi cine ești? Te lovești de o problemă principală. Și problema este, dacă te uiți mai atent, că oamenii care nu știu cine sunt nu își asumă responsabilitatea pentru cine sunt. De exemplu, dacă tu conduci pe șosea și cineva îți taie calea, tu crezi că cealaltă persoană îți face ceva. Cheia în Ho‘oponopono este “eu sunt responsabil”. Eu sunt responsabil pentru tot ce se întâmplă cu mine, și sunt responsabil pentru tot ceea ce este reflectat înapoi spre mine. Nu sunt 99% responsabil. Sunt 100% responsabil.

Î: Cum poate cineva să dezvolte o relație funcțională cu Divinitatea?

Ihhl: Se dezvoltă atât timp cât ești dispus să realizezi că tu ești responsabil, și știi cum să faci acest proces, și ești dispus să îl faci din ce în ce mai mult, clipă de clipă. Îl faci din ce în ce mai mult și îți spui “eu sunt responsabil.” Vezi tu, pentru mulți oameni durează mult timp, chiar și după ce învață procesul, să realizeze că sunt responsabili. Și sunt multe oportunități care apar și care trec pe lângă ei, și ei nu văd că aceea este o oportunitate de a curăța. La seminar le spun oamenilor că tot ce te înconjoară este o oportunitate. În Danemarca este o zicală populară minunată: “Problema cu vecinul meu este între Dumnezeu și mine.”

Ceea ce Ho‘oponopono spune este “este întotdeauna vorba despre tine, trebuie să știi că este vorba despre tine, si dacă nu știi că e vorba despre tine nu vei putea fi niciodată liber.” De aceea introspecția este cheia absolută în Ho‘oponopono. Pierdem o grămadă de ocazii de a curăța. De exemplu, s-ar putea să mergem cu mașina pe șosea, vedem că este un accident pe partea cealaltă a șoselei și cineva este căzut la pământ. În timp ce conducem, spunem “Oh, săracul de el.” Dar nu realizăm că suntem responsabili pentru partea noastră din acel eveniment. Este ca și povestea cu prietenul nostru Noriega. Noi credem că Noriega era problema. Noi cei care ne uităm la el suntem problema, nu Noriega. Este dificil pentru intelect să înțeleagă asta.

În Partea I a interviului, Morrnah și ‘Ihaleakala au vorbit despre procesul I-Dentitatea Sinelui prin Ho‘oponopono® și cât de important este pentru fiecare persoană, entitate și țară să curețe și să-și găsească propria I-Dentitate a Sinelui, să recunoască și să lucreze cu cele trei aspecte ale Sinelui  – supraconștientul (partea spirituală), conștientul (partea intelectuală), și  subconștientul (baza de date, computerul, copilul interior, partea emoțională). Ei au accentuat că aceasta este cheia pentru a ne conecta cu Divinitatea, a face curățarea Ho‘oponopono și a fi în pace. Prin această curățare și conectare cu Divinitatea, amintirile sunt eliberate, curățate și transformate, și ghidarea, inspirația și libertatea apar în interiorul individului, în lume și dincolo de ea.

Îți place? Spune-le și prietenilor tăi!