I-Dentitatea Sinelui prin Ho’oponopono – I-Dentitatea Sinelui prin Ho'oponopono®

I-Dentitatea Sinelui prin Ho’oponopono

Hooponopono Wild Irish Rose

De Mary Koehler

Recent am primit o scrisoare minunată de la o prietenă care m-a felicitat cu ocazia aniversării a 24 de ani de căsătorie și mi-a împărtășit și din experiența ei cu procesul I-Dentitatea Sinelui prin Ho’oponopono, arta hawaiiană străveche de rezolvare a problemelor. Ea mi-a scris despre cum ne schimbăm fizic, mental, emoțional și spiritual în decursul anilor, din ziua în care depunem jurămintele. Tinerii căsătoriți oare știu ce urmează? Eu una nu am știut. Apoi mi-a scris despre cât de practic a fost procesul pentru ea și cât de recunoscătoare este pentru asta.

Am fost uimită de descrierea ei a procesului Hooponopono, ca fiind un proces practic. Hawaiienii cred că scopul nostru aici este să ne detașăm (let go) și să permitem Iubirii să ne rezolve problemele. Avem ocazia, în fiecare situație, să ne asumăm responsabilitatea pentru problemele noastre și să ”ne dăm la o parte”. Imaginați-vă cum ar fi să trăim fiecare zi cu deschiderea de a vedea fiecare problemă ca o oportunitate, de a ne detașa, de a permite schimbării să se întâmple și de a vedea unde ne conduce inspirația.

More...

Am chicotit amintindu-mi cuvintele ei, uitându-mă la soțul meu și la punctul în care viața mea m-a condus. N-am avut nici o idee la început despre ce urma să fie. Și se pare că nu avem nicio idee despre schimbarea care se va întâmpla pentru noi, în noi, în relațiile noastre, în familiile noastre, în munca noastră și în lume. Hawaiienii cred că nu este treaba noastră să știm cum trebuie să se desfășoare lucrurile. Aceste lucruri sunt treaba Iubirii, a lui Dumnezeu, a Divinității, a Creatorului, a Zeiței sau orice alt cuvânt folosiți pentru asta. Hawaiienilor le place să spună că suntem aici doar pentru a ne vindeca pe noi înșine, pentru a corecta erorile din trecut.

I-Dentitatea Sinelui prin Ho’oponopono vede fiecare problemă nu ca o încercare, ci ca o oportunitate. Problemele sunt doar reluări ale amintirilor din trecut, care apar pentru a ne oferi încă o șansă de a vedea cu ochii Iubirii și de a acționa din inspirație. Printr-o varietate de instrumente de curățare, procesul Ho’oponopono permite fiecărei persoane să își asume 100% responsabilitatea pentru problemă, să se detașeze și să acționeze inspirat. Una dintre părțile minunate ale acestui proces este că este nevoie doar de o singură persoană pentru a o face.

Soțul meu și cu mine venim din familii mari și ne adunăm frecvent în întâlniri de familie extinse. Mi s-a părut interesant cum s-au schimbat de-a lungul anilor aceste întâlniri, de când folosesc acest proces. Cu cinci ani în urmă, adesea cineva era supărat sau furios dintr-un motiv sau altul, fie că spunea asta sau nu. M-am surprins adesea la aceste evenimente dorind ca alții să se înțeleagă mai bine sau să treacă peste anumite probleme. Prin acest proces, am început să-mi asum responsabilitatea pentru gândurile mele, pentru lucrurile care ar fi putut interveni la aceste evenimente și pentru lucrurile pe care mi le imaginam că s-ar putea întâmpla. Și, pentru hawaiieni, a-ți asuma responsabilitatea înseamnă să cureți în legătură cu fiecare dintre aceste lucruri. (”A curăța ” în acest context înseamnă a folosi instrumente Ho’oponopono pentru a șterge programele din subconștient care cauzează problemele care se întâmplă sau care s-ar putea întâmpla, n. trad.).

Curățarea se face în interior. Asumarea responsabilității nu înseamnă că sunt vinovat și nici că am greșit. Este o disponibilitate de a răspunde, de a fi responsabil pentru amintirea din subconștient care rulează. În fiecare din cele 60 de instrumente de curățare este inclus implicit  faptul că îți asumi responsabilitatea pentru problemă și spuni ”îmi pare rău, te rog să mă ierți”. Spunem ”îmi pare rău, te rog să mă ierți” fiecărei probleme. Adesea, aceste probleme există de mai multe generații. Ele apar pentru a ne oferi încă o șansă să le eliberăm. Când spunem, ”îmi pare rău, te rog să mă ierți”, Iubirea șterge amintirea, astfel încât să se poată manifesta ceea ce este corect și perfect. Noi nu putem șterge problemele: numai Iubirea poate face asta. Ați observat vreodată cât de des puteți ignora, spera, pedepsi pe cineva, deveni furioși și iritați de la o problemă, dar oricât am striga, am ignora-o sau am învinovăți pe altcineva, asta nu rezolvă problema? Nu este treaba noastră să o eliberăm: numai Dumnezeu poate face asta. Și dacă o persoană este dispusă să-și asume responsabilitatea pentru o problemă, inspirația poate veni pentru noi toți.

Am observat că întâlnirile familiale s-au schimbat de-a lungul anilor. Oamenii se distrează mai mult, certurile mici par să vină mai rar și să treacă mai ușor și, partea cea mai bună pentru mine, sunt mai puțin iritată și simt mai puțin nevoia ca toată lumea să se înțeleagă. Am observat că frații și familia mea extinsă râd mai mult, oamenii par a fi mai puțin stresați sau îngrijorați de detalii, iar noi toți părem să ajungem la un acord mai ușor. S-au schimbat ceilalți? M-am schimbat eu? Cine știe? Și cu procesul Ho’oponopono, nu trebuie să-mi dau seama. Observ că văd familia mea mai des cu ochii Iubirii. Nu este nimic în neregulă cu niciunul dintre membrii familiei mele ... pur și simplu nu i-am putut vedea. Cu procesul Ho’oponopono am șansa să îi văd pe alții și pe mine cu ochii lui Dumnezeu și să las la o parte părerea mea despre cum ar trebui să fie lucrurile.

Din păcate, atunci când apare o problemă, adesea începem să gândim. Reacționăm, gândim, reacționăm, ne străduim să îi facem față, reacționăm și gândim mai mult. Apoi, destul de repede, ne trezim că această problemă a crescut și a devenit una mare, și apare haosul. Hawaiienii văd gândirea ca o amintire din trecut care rulează în subconștient. Nu ne putem abține. Suntem în punctul în care suntem. Amintirile apar pentru a ne oferi încă o șansă de a fi noi înșine. Deci, cu fiecare problemă, avem șansa să ne asumăm responsabilitatea, să lăsăm la o parte gândurile și să începem curățarea. Putem întreba: ”Ce se întâmplă în mine, care face ca acest lucru sa apară chiar acum?” Nu trebuie să ne dăm seama. Asumându-ne responsabilitatea avem șansa de a îndrepta lucrurile pentru noi înșine, pentru copiii noștri, pentru familiile noastre și pentru cei cu care lucrăm.

Când apare o problemă și o amintire rulează, adesea nu ne dăm seama. Iar acea amintire nu este cine suntem noi cu adevărat. Pentru hawaiieni, cine suntem, este o întrebare foarte importantă. Suntem desăvârșiți, creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, întregi, compleți, eterni. Dar amintirile nu sunt cine suntem noi. Ai avut vreodată acea experiență în care cineva să îți reamintească cine ești cu adevărat și să îți dai seama că nu ești de fapt așa cum te comporți în acel moment?

Am doi băieți gemeni care au 15 ani și fac o treabă minunată în a-mi aminti cine sunt. Nu cu mult timp în urmă îi răspundeam iritată unuia dintre ei și el s-a uitat la mine și a spus într-un mod foarte blând, ”Mamă, nu știu cine vorbește cu mine acum, pentru că nu sună ca tine”. Mi-am dat seama că era o amintire care rula, mi-am cerut scuze și i-am mulțumit. El a putut să vadă că persoana nervoasă nu era mama lui și a fost inspirat să-și asume responsabilitatea și să vorbească.

Soțul meu Kurt, de asemenea, se pricepe să-mi amintească cine sunt. Uneori, când încercăm să luăm o decizie în legătură cu ceva și avem idei diferite, el șoptește în urechea mea foarte încet: „Ai uitat că suntem de aceeași parte?” Tot ce pot face este să râd și să renunț la a mă agăța doar de ideile mele.

El îmi amintește că partea din mine care se ceartă nu sunt eu. Procesul Hawaiian I-Dentitatea Sinelui prin Ho’oponopono îmi amintește cine sunt: întreagă, completă, perfectă, creată după chipul și asemănarea Iubirii.

Unul dintre instrumentele mele preferate de curățare este “te iubesc”. Ca și în cazul tuturor instrumentelor de curățare date în procesul Hooponopono, în fiecare dintre instrumentele de lucru, este inclusă implicit asumarea responsabilității pentru problemă, spunând ”îmi pare rău, te rog să mă ierți”. Astfel, permiți Iubirii să transmute problema. Tot ce trebuie să facem este să avem gândul “te iubesc”. Pot folosi acest instrument atunci când apare orice problemă. Nici măcar nu trebuie să am sentimentul că te iubesc. De fapt, mi se pare foarte util să-l folosesc atunci când cineva mă stresează cu adevărat. Tot ce trebuie să fac este să am gândul ”te iubesc” și Iubirea va șterge amintire, astfel încât ceea ce este corect și perfect se va manifesta.

Uneori, este necesar să folosești instrumentele de mai multe ori, sau pentru mai multe zile, sau chiar pentru o perioadă nelimitată de timp, deoarece există multe amintiri adunate care trebuie șterse. Suntem plini de amintiri de ură, de moarte și de boli, iar amintirile pot fi în familia noastră, pot fi la strămoșii noștri sau în noi. Avem ocazia să fim eliberați. Vă puteți imagina cât de bine ar putea să le fie copiilor noștri atunci când amintirile de la noi nu le-ar mai fi transmise și ei ar fi liberi să trăiască din inspirație? Dacă am putea să renunțăm la fiecare problemă care vine și să fim în flux? Dacă nu ar trebui să ne gândim la ce urmează, oamenii pe care sperăm să îi vedem sau să îi întâlnim tocmai ne-ar suna, iar problemele s-ar rezolva fără a fi nevoie să facem ceva? I-Dentitatea Sinelui prin Ho’oponopono este un proces simplu, practic, de rezolvare a problemelor care ne oferă această oportunitate. Avem șansa să fim Sinele nostru Divin în fiecare moment și să trăim Pacea dincolo de orice înțelegere.

Republicat cu permisiunea NETWORK IRELAND Apr-Jul 2004
Îți place? Spune-le și prietenilor tăi!